آلیاژ مونل
آلیاژ مونل: مونل یک آلیاژ نیکل-مس محلول جامد است که تنها از طریق کار سرد سخت میشود.آلیاژ مونل ابتدا توسط متالوژی رابرت کراوس استنلی کشف شد و در سال ۱۹۰۵ توسط شرکت بین المللی نیکل ثبت شده است. جای تعجب نیست که استنلی بعد ها مدیر شرکت نیکل شد.تا سال۱۹۰۸، مونل به عنوان مواد اولیه ی ساخت سقف برای ایستگاه…
آلیاژ مونل:
مونل یک آلیاژ نیکل-مس محلول جامد است که تنها از طریق کار سرد سخت میشود.آلیاژ مونل ابتدا توسط متالوژی رابرت کراوس استنلی کشف شد و در سال ۱۹۰۵ توسط شرکت بین المللی نیکل ثبت شده است. جای تعجب نیست که استنلی بعد ها مدیر شرکت نیکل شد.تا سال۱۹۰۸، مونل به عنوان مواد اولیه ی ساخت سقف برای ایستگاه پنسیلوانیا در نیویورک مورد استفاده قرار گرفت. از دهه 20 به بعد از این آلیاژ برای اجسام ضد آب، سینکهای ظرفشویی، لوازم منزل و سقف فلزی استفاده می شد. همنچنین این فلز محبوب ترین در میان فلزات در دهه 40 بود و به طور کلی جایگزین فولاد های ضد زنگ چند منظوره از دهه 50 به بعد شد.
این آلیاژ دارای خاصیت چقرمگی بالا و همینطور استحکام بسیار خوب در دماهای مختلفی است و مقاومت بسیار مناسبی در محیطهای خورنده از خود نشان داده. از رایج ترین کاربردهای این آلیاژ می توان به استفاده از آن در سوپاپها و پمپها اشاره کرد.علاوه بر آن به دلیل استحکام و مقاومت در مقابل خوردگی بسیار خوب این آلیاژ،از آن در صنعت نفت و گازهم بسیار استفاده می شود.
آلیاژهای مونل
آلیاژ های مختلف مونل دارای نیکل هستند .
همینطور فلز مس ۲۹ تا ۳۳ درصد از ترکیبات این آلیاژ را می تواند به خود اختصاص دهد.
ترکیب شیمیایی آلیاژ مونل:
در کل شش نوع از این آلیاژ وجود داردکه تمام آنها دارای درصد بالایی نیکل (تا 67٪) هستند و می تواند شامل مقداری منگنز ، کربن ، آهن و یا سیلیکون نیز باشد. افزودنیهای کم مانند تیتانیم و آلومینیوم که آلیاژی را که تشکیل می دهند به نام K-500شناخته می شود استحکام را در دماهای بالاتر افزایش داده که این افزایش استحکام کمک می کند تا در هوافضا نیز این آلیاژ پر کاربرد باشد
کاربردهای آلیاژ مونل:
فلز مونل از مقاوم ترین آلیاژها در برابر خوردگی های شیمیایی به حساب می آید و همین دلیلی است برای استفاده ی بسیار بالا در مواردی مثل توربین هایی که مقاومت به خوردگی در آنها از مهمترین کاربردشان است همچنین در پره ی کشتی ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد
برخی از کاربرد های آلیاژ مونل :
شفت پمپ و پروانه
تجهیزات و اتصالات دریایی
قطعات الکتریکی و الکترونیکی
فنر
تجهیزات پردازش شیمیایی
مخازن بنزین و آب شیرین
ایستگاههای نفت خام
کشتیهای فرآوری شده و لولهکشی
مخازن تحت فشار، دیگ بخار
سایر مبدلهای حرارتی.
آلیاژهای مونل در تجهیزات کارخانه شیمیایی به دلیل مقاومت بسیار بالا مورد توجه قرار می گیرند . آنها همچنین در صنعت هوافضا نیز استفاده می شوند.از محصولاتی که با استفاده از این آلیاژ ساخته شد (مخصوصا قبل از استفاده از فولاد ضد زنگ) می توان به دستگاه های تولید باد ، مبدلهای حرارتی ، سیستم های لوله کشی ، محصولات ماشین پیچ ، مخازن سوخت و آب، تولید تجهیزات پردازش هیدروکربنی ، در سوپاپ ها و آستین سوزن های کرپورتر، منیفولدهای اگزوز و دیگر نقاط مهم هواپیما، ساخت محصولات پیچ و مهره، مبدلهای حرارتی، سیستم های لوله کشی و ابزار باد اشاره کرد.
ویژگیها و مزایای آلیاژ مونل:
آلیاژهای مونل به خصوص قبل از دهه 50 برای صنایع بسیار مهم،تلقی می شدند.
از ویژگیهای منحصر به فرد آلیاژهای مونل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
مقاومت خوب در برابر اسیدها
مقاومت بالا در برابر مواد و محیط قلیایی
مقاومت در برابر خوردگی
استحکام بالاتر از فولاد
قدرت مکانیکی بالا
سادگی فرم دهی
قابلیت مالیبل و چکش خوار بودن آلیاژ مونل
درجوش کاری و لحیم کاری بسیار راحت مورد استفاده قرار می گیرد
در دسترس بودن در اشکال مختلف از جمله ورق گرم و سرد ، صفحات، میله ها ولوله ها
نسبتا کم هزینه
ظاهر جذاب
معایب آلیاژ مونل:
مانند همه ی چیزها آلیاژ مونل هم در کنار خواص عالی معایبی نیز دارد که به آن اشاره می کنیم :
قابلیت ماشین کاری این آلیاژها به دلیل تمایل آنها به کار سخت شدن سریع، ضعیف است. علاوه بر این، این آلیاژ:
با این که در مقابل خوردگی مقاوم است، اما موقعی که در معرض آب نمک قرا می گیرد امکان به وجود آمدن خوردگی حفرهای در آن وجود دارد.
و به همین صورت اگر در معرض مواد خاصی قرار بگیرداحتمال ایجاد خوردگی وجود دارد. به طور مثال هیپوکلریتها ، اکسید نیتریک، اسید نیتروژن و دی اکسید گوگرد میتوانند مونل را تخریب کنند.
همینطور وجود آلیاژ مونل میتواند منجر به خوردگی گالوانیک شود.
نکات منفی
گرچه که تغییر رنگ در برخی موارد ممکن است جذاب باشد، اما می تواند مشکلاتی را نیز برای ما ایجاد کند.
در حالی که نسبت به خوردگی مقاوم می باشد، در صورت قرار گرفتن در معرض آب نمک، می تواند از بین برود.
هنگامی که در معرض مواد خاص است، خورده میشود.
انواع مونل:
گرید های متفاوت فلز آلیاژ مونل :
مونل 400 ( MONEL 400 )آلیاژ مونل 400 به طور گسترده در بسیاری از زمینهها به ویژه پردازشهای دریایی و شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرد.همچنین مقاومت به زنگ زدگی باعث می شود که نوع Monel 400 در قطعاتی که در محیط های دریایی و شیمیایی باقی می مانند، بسیار کارآمد و مناسب باشد .
مونل 401 ( MONEL 401 )
مونل 404 ( MONEL 404 )
آلیاژ مونل 500 ( MONEL K 500 )
فلز مونل 405 ( MONEL R 405 )
شش نوع مونل وجود دارد.همه ی این شش نوع شامل درصد بالایی از نیکل (تا ۶۷٪) می شوند و مابقی شامل منگنز، آهن، کربن و یا سیلیکون را میشوند. فلزات آلومینیوم و تیتانیوم Monel k-500 را تشکیل می دهند، این فلزات در هوا فضا بسیار کاربردی هستند و در دماهای بالا قدرت را افزایش می دهند.
جوشکاری فلز مونل:
جوشکاری این فلز بسیار راحت میباشد. یعنی قابل جوشکاری با الکترود های پوشش دار میباشد و همینطور این مسئله فراموش نشود که در ضخامت های زیر 1/5 میلیمتر نباید از جوشکاری قوس الکتریکی استفاده نمود چرا که باعث گرمای بیش از حد و ذوب ناحیه جوشکاری می گردد.همچنین در جوشکاری با الکترود های پوشش دار می بایست از الکترود با پوشش ضخیم استفاده نمود.
با توجه به تغییرات روزانه در قیمت ورق محصولات برای آگاهی از قیمت به روز با کارشناسان ما در بخش فروش آهن آنلاین آرسیس فولاد تماس شماره تماس: 54774 – 021 حاصل فرمایید.
مجموعه عظیم آهن آنلاین آرسیس فولاد با عرضه بهترین و با کیفیت ترین پروفیل های صنعتی، نبشی، ناودانی ، ورق های فولادی و انواع مقاطع فولادی می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و آگاهی از قیمت به روز پروفیل با کارشناسان شرکت در ارتباط باشید